“Kaunch (कौंच)” is very useful for weakness in Ayurveda

कौंच

konch1यह एक बेल होती है, जो फसलों के बीच में ही अपने-आप पैदा होती है । इसके पत्ते लंबे, फुल सेम की भांति ही होते हैं । उन फूलों की जब फलियां बनती हैं, तो उन पर हलके कांटे से आ जाते हैं । इन फलियों में इसके बीज होते हैं ।

यह दो प्रकार की होती है – 1. बड़ी 2. छोटी ।

लाभ तथा गुण

हर प्रकार की शरीरिक कमजोरी को दूर करने वाली शक्ति इसके बीजों के अंदर है ।

छोटी कौंच बांझ नारियों के लिए उपयोगी है । योनी दोष दूर करे, कुष्ठ, व्रण और रक्तविकारनाशक है ।

शक्ति कैसे प्राप्त हो ?

कौंच को दुगने दूध में पका कर

1 किलों कौंच 2 किलो दूध

कौंच के छिलके उतारकर उन्हें दूध में पीसकर घी में तल लें । उनका आकर गुलाब जामुन जैसा हो जाएगा । उन्हें थोड़ी देर के लिए शहद में डुबोकर रखें । फिर किसी चीनी या शीशे के बर्तन में रखकर प्रतिदिन एक-एक खाएं । तीस दिन के सेवन से ही आप के शरीर में एक नई शक्ति आ जाएगी ।

Kaunch

konchIt is a vine that grows by itself in the middle of the crops. The leaves are long, full of beans is more like. When the beans are made of these flowers have thorns on them with a light show. These beans are the seeds.

It is of two kinds – 1. Large 2. Small.

Advantages and Properties

Each type of seed in its power to overcome the flesh is weak.

Useful for smaller Kaunch infertile women. Vulva to removing impurities, leprosy, ulcer and is Rktvikarnashk.

How to get power?

Kaunch doubling cooked in milk

1 kg Kaunch,  2 kg milk

Peel off Kaunch fry them in butter milk powder. His coming will be like gulab jamun (India sweet). Immersed in honey, keep them for a while. Then a glass pot with sugar or eat each day. Thirty days in the body of a new power consumption will come from you.

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