Home » Herbal Medicine Plants » “Maize (मक्का)” beneficial uses in Ayurveda

मक्का

maizeगेहूं, बाजरा, ज्वार, जो हमारे भोजन के विशेष साधन माने जाते हैं । मक्का हमारे देश में फसल के रूप में मौसम के अनुसार बोया जाता है । इस पर तीन-चार मास के पशचात फल लगता है, जिसे आम लोग भुट्टा कहते हैं ।

मक्का की रोटी भी बनती है । इसके भुट्टे भुनकर लोग खूब खाते हैं । मक्का के सेवन से मानव शरीर को एक नई शक्ति मिलती है । स्वास्थ्य के लिए मक्का का सेवन काफी लाभकारी माना जाता है ।

Maize

maize1Wheat, millet, which are considered special means of our food. In our country the corn crop is planted as the weather. The fruit takes three to four months after the common people say corn.

Corn bread is made. People also eat plenty corn roast. The human body has a new strength of maize is consumed. Plenty of corn is considered quite beneficial to health.

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