“Fig (अंजीर)” Advantages and benefits in Ayurveda

अंजीर

figयह अपने-आप में ह एक फलदार वृक्ष है, जो बागों में अनेक फलदार वृक्षों के साथ ही लगा रहता है । इसे पहाड़ी क्षेत्रों में अधिक पाया जाता है । इन के पत्ते बड़े-बड़े और फल अखरोट के आकार के होते हैं, जो पकने पर नरम हो जाते हैं ।

लाभ तथा गुण

अंजीर का पका हुआ फल खाने से सर्दी दूर हो जाती है । खून साफ होता है । खारिश दाद तथा अन्य चर्म रोगों पर अंजीर का दूध लगाने से रोग से आराम मिलता है ।

गले के रोगों को दूर करने के लिए अंजीर का काढ़ा पीना चाहिए । इससे खांसी, नजला, जुकाम रोग दूर हो जाते हैं ।

Fig

fig1This in itself is a fruit-tree, which is engaged in the vineyards as well as several fruit trees. It is found in mountainous areas. These cards are the size of large walnuts and fruit, which become soft when ripe.

Advantages and Properties

Ripe fig fruit is far from cold. The blood is cleaned. Itching and other skin diseases, herpes disease by applying milk of fig relief.

Diseases of the throat to remove the figs and drink the brew. This cough, catarrh, colds disease are cured.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.